We hebben 🍪Cookies! Meer informatie
  • Meer informatie in ons Privacy Statement

Sluit
Sluit

Eline Arbo

Regisseur

Eline Arbo

Eline Arbo is afkomstig uit Tromsø (‘het Groningen van Noorwegen’), een kleine stad boven de poolcirkel in het noorden van Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam, die zij in 2016 succesvol afrondde. In haar afstudeerjaar maakte Arbo de voorstelling Manifesten, een muzikale en speelse voorstelling over wat het betekent om in iets te geloven. Haar tweede voorstelling, Antigone, een beeldende en theatrale versie van de oude klassieker, ging over hoe je idealisme tot actie kunt brengen. Ook maakte ze naam met Het lijden van de jonge Werther van Goethe en De Revolutionairen over het gedachtegoed van Camus. Vanuit het talentontwikkelingstraject NNT RAW, maakte ze samen met Toneelschuur Producties in Haarlem de ‘zwembadvoorstelling’ Zwart Water, over een groepje stadsjongeren dat elkaar ’s nachts ontmoet bij het plaatselijke zwembad. Het NRC concludeerde dat Weg met Eddy Bellegueule de mooiste voorstelling was van het onvoltooide theaterseizoen 19/20.
Eline won de BNG Bank Theaterprijs 2018, de Toneelkijkerprijs 18/19 en werd in mei 2020 door Hans Kesting in tv programma Mondo gepresenteerd als hét talent van haar generatie. In 2020 won Eline Arbo de regieprijs voor haar voorstelling Weg met Eddy Bellegueule. In 2021 ontving ze de Mary Dresselhuysprijs.

Eline reflecteert in haar voorstellingen op onze kille neoliberalistische samenleving, die het resultaat is van de pogingen van voorgaande generaties om alles in cijfers en economie te vangen. De huidige generatie wil een betere wereld, maar hoe? Wanneer gaat idealisme over in terrorisme? Waar liggen onze morele grenzen? Eline onderzoekt het, met humor en op toegankelijke wijze.

“De voorstelling onderstreept het ­regietalent van Eline Arbo. Dat zie en hoor je terug in eigenzinnig en gedurfd theater, waarin het aanvankelijk wennen is aan de gestileerde vorm, maar je je uiteindelijk overgeeft aan een choreografie van gevoelens en misverstanden.” – De Volkskrant over Zwart Water

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.